пʼятниця, 21 вересня 2018 р.

Золота Липа

Золота́ Ли́па — річка в Україні, в межах Золочівського і Перемишлянського районів Львівської області та БережанськогоПідгаєцького і Монастириського районів Тернопільської області (гирло розташоване в межах Тлумацького району Івано-Франківської області). Ліва притока Дністра (басейн Чорного Моря).

Золота Липа утворюється злиттям Західної Золотої Липи і Східної Золотої Липи, які беруть свій початок на південних схилах Головного європейського вододілу, між лісистими пагорбами Гологір. Витоки Золотої Липи (головна притока) розташовані в с. Майдані-Гологірському. Спершу впродовж кількох кілометрів річка тече на захід, а в с. Гологорах повертає на південь, далі тече переважно на південь і дещо на південний схід. Впадає у Дністер на схід від с. Золота Липа.
Довжина річки 85 км (разом із Західною Золотою Липою — 127 км), площа басейну 1440 км². Річкова долина переважно трапецієподібна, широка. Заплава двостороння, завширшки від 40 м до 1,5 км. Річище помірно звивисте (у пониззі дуже звивисте), від м. Бережан до с. Потуторів пряме, каналізоване. На північ від Бережан (у межах міста) річка тече через озеро завдовжки 3 км. Нижче с. Завалова трапляються перекати (завдовжки 20—60 м). Ширина річища переважно 5—15 м, максимальна — 50 м, пересічна глибина 0,5—2 м, найбільша — 3,2 м. Похил річки 1,4 м/км. Пересічна витрата води 3,95 м³/с. Річище відрегульоване впродовж 35 км.

Походження назви[ред. | ред. код]

За народними переказами, назву річка отримала за добру воду, ніби настояну на цвіті липи. Так називали її Липа. Але одного разу у ній затонув татарський віз із золотом, і люди ще довго шукали золото у воді. Тому з того часу річку стали називати «Золотою Липою».

Населені пункти над Золотою Липою[ред. | ред. код]

Міста над Золотою Липою:
Деякі села над Золотою Липою:

Немає коментарів:

Дописати коментар