пʼятниця, 27 вересня 2019 р.

Дубівці

До 2015 року — центр сільської ради, до якого приєднано хутір Сіножати. Від вересня 2015 року ввійшло у склад Байковецької сільської громади.
Населення за даними 2015 року становить 686 осіб.

Географія[ред. | ред. код]

Розташоване на правому березі річки Гніздична, за 14 км від Тернополя та 7 км від найближчої залізничної станції Курники, на півночі Тернопільського району.

Історія[ред. | ред. код]

Поблизу Дубівців виявлено археологічні пам'ятки пізнього палеоліту, ранньої залізної доби та черняхівської культури.
Перша писемна згадка — 1556: згідно з люстрацією Галицького староства Дубівці належали К.-В. Острозькому. В 1730-х роках — були власністю Яна Собєського1890 — Терези Стойовської.
У 1734 через Дубівці проходив гайдамацький загін Верлана. У 1832 внаслідок епідемії холери померло багато жителів. До Другої світової війни у селі активно діяли товариства «Просвіта», «Рідна школа», кооператива, сільські організації ОУНУСРПУНДО.

Символіка[ред. | ред. код]

Затверджений 21 грудня 2017р. рiшенням №496 XXVIII сесії сільської ради VII скликання.
Автори — С. Ткачов, К. Богатов.

Герб[ред. | ред. код]

В зеленому щиті з срібної хвилястої бази виходить фонтан води, супроводжуваний угорі срібним полум'яним мечем у стовб. Меч по сторонам супроводжується двома золотими дубовими гілками з жолудями. Щит вписаний в декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша написи «ДУБІВЦІ» і «1556».
Дубові гілки означають назву села, меч — символ церкви Архистратига Михаїла, хвиляста база і фонтан означають карстове джерело і озеро біля села.

Прапор[ред. | ред. код]

Квадратне полотнище поділене хвилясто горизонтально на дві смуги — зелену і білу — у співвідношенні 5:1. На верхній смузі в центрі вертикально поставлений білий полум'яний меч, обабіч якого по жовтій дубовій гілці з жолудями.

Релігія[ред. | ред. код]

Є дві церкви Святого Архістратига Михаїла, збудовані у 1906 та 2011 роках.

Пам'ятники[ред. | ред. код]

Встановлено:

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

Діють загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, клуб, бібліотекаФАП, 2 торговельні заклади,КАФЕ ,сауна.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

Проживали, перебували[ред. | ред. код]

Душпастирював, архієпископ УПЦ-КП Іов (Василь Павлишин).
У 1940—1941 роках душпастирював отець Мар'ян Кашуба (1909—1941) — греко-католицький священник, жертва радянських репресій, слуга Божий.
У селі перебували польські літератори, громадські діячі Маврицій Гославський та С. Гощинський (грудень 1831), науковець Мілосав Чаркіч, співачка, народна артистка України Софія Ротару, громадсько-політичні діячі Бонні БернстремЛеонід КравчукАнатолій МатвієнкоІван Плющ та інші.

Тадей Кривенький[ред. | ред. код]

Тадей Кривенький[2] (псевдо Орел) (1925 с. Дубівці, нині Тернопільського району Тернопільської області — 19 березня 1946 біля с. Пронятин, нині в межах м. Тернополя) — український військовик, член ОУНстрілець УПА.
У лавах юнацтва ОУН від 1941 року, від 1944 — в підпіллі. Спочатку був політвиховником в одному з кущів району, взимку 1946 перейшов до куща «Лева».
19 березня 1946, заскочений радянським загоном у криївці, звів героїчний бій і, щоб не видати таємниць, застрелився.

Туризм[ред. | ред. код]

У селі є карстові джерела, а також Карстове Дубівецьке озеро. У центрі села росте понад 400-літня липа.

Бібліографія[ред. | ред. код]

1996 видано книгу Володимира Ханаса «Історія села Дубівці. Частина 1».

Немає коментарів:

Дописати коментар