неділя, 31 травня 2020 р.

Плотича

Плоти́ча — село Тернопільського району Тернопільської області. Розташоване на річці Серет, на півночі району.
Населення — 1267 осіб (2007).
До 2018 — центр сільської ради. Від 2018 року ввійшло у склад Білецької сільської громади.

Історія[ред. | ред. код]

Виявлено археологічні пам'ятки пізнього палеоліту.
Відоме від першої половини XVI століття.
Діяли «Просвіта»«Сокіл»«Сільський господар» та інші українські товариства, кооперативи.
До 2-ї світової війни у Плотичі були 2 пам'ятники-надгробки з написами вірменською та турецькою мовами (1763 і 1768).

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

Працюють: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, клуб, бібліотека, обласна протитуберкульозна лікарня, відділення зв'язку, ВАТ «Агропромтехніка», ТОВ «Декор», СМП: «Модуль», «Софіт», «Топільче», торгові заклади та ін.

Відомі люди[ред. | ред. код]

У місцевій школі навчався літературознавець, прозаїк Л. Сеник.
Під час Першої світової війни, в червні 1917, загинув російський військовий льотчик, ас винищувальної авіації, капітан Євграф Крутень.

Пам'ятки архітектури[ред. | ред. код]

Палац Коритовських (1720 р.)[ред. | ред. код]

Палац Коритовських (1720 р.) Вигляд з парку.
Замок-палац споруджений родиною Коритовськими в 1720 році. На початку XIX століття Францішек Коритовський перебудував палац. Перебудований у класичній манері, симетричний та прямокутний у плані, з парадної фасадної частини має два поверхи. На фронтоні, що спирається на чотири колони, знаходився герб родини Коритовських — Мора (пол. Mora). З тильної сторони палац має три поверхи. По боках палацу прибудовані бокові фронтони з колонами. Перший поверх, з фронту, слугував житлом господарям, там же знаходилася і бальна зала. Другий поверх призначався для гостей. Цокольний поверх займали господарські приміщення. В XIX столітті Коритовськими, навколо палацу, на площі десяти гектарів був закладений великий парк.
Нині в палаці діє госпіс[1].

Церква Успення Пресвятої Богородиці (1900 р.)[ред. | ред. код]

Церква Успення Пресвятої Богородиці. (1900 р.)
Церква Успіння Пресвятої Богородиці(мурована), знаходиться неподалік палацу. Зведена в 1900 році. Реконструйована в 1994 році. У храмі зберігається стародрук — Євангеліє (1690); при вході до храму — пам'ятний знак (1808).

Братська могила[ред. | ред. код]

У боях за визволення Плотичі та навколишніх сіл загинуло 479 воїнів. Вони поховані на території сільського парку. Споруджена братська могила 11 воїнам ЧА, полеглим 1944 (1956), а посередині кладовища пам'ятник — скульптура воїна на постаменті[2]. Встановлено пам'ятний знак на честь скасування панщини.

Природа[ред. | ред. код]

У селі є пам'ятка природи — Плотицький парк.
Біля села проходить південна межа гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський». Він охоплює територію заболоченої заплави річки Серет (від села Плотича Тернопільського району до села Кобзарівка Зборівського району) і заплави річки Лопушанка (від села Городище до села Носівці Зборівського району).
11 травня 2016 року за повідомленням Гідрометцентру України на полі між селами Плотича та Івачів Долішній пронісся смерч — рідкісне для Тернопілля природне явище — стовп буревію сягав заввишки кілька десятків метрів.[3]

Галерея[ред. | ред. код]

Немає коментарів:

Дописати коментар