середа, 3 червня 2020 р.

Назва Серет

Геродот згадує про румунський Сірет, який іменувався тоді Папантос. У Птоломея той же Сірет фігурує під назвою Йєротос, у Аміана Марцеліана – Сарат, у Костянтина багрянородного (Х ст.) -Серетос. Корінь слова губиться у глибинах старих індоєвропейських діалектів.

Сер – означає текти, литися. Вчені припускають , що можлива тут інша основа- скіфсько –іранська «сярант» – з тим же значенням.
Інші версії
Назви малих і середніх річок, до яких належить Серет, як правило, утворюються на місцевій мовній основі і найчастіше характеризують засоби тієї ж основи деякі особливості самої річки або околиці, у якій вона протікає, особливості, що з тієї чи іншої причини вважалися достатньо суттєвими і в значній мірі унікальними сучасникам.
Мабуть слід рахуватися з тим, що і назва Серету повинна би виводитися із слов'янської основи, яка визначала такі особливості. Значне співпадання звукової форми власної назви Серет із очерету - черет витлумачується тією ж генетичною близькістю співставлюваних назв, із яких назва річки внаслідок відомої консервативності топонімів та гідронімів, на яку свого часу чи не вперше звернув увагу дослідників О.О. Реформатський, донесла до нас давнішу форму назви цього ж черету - серет.
Можна припустити. що в поточній мові назва ця, виражаючи помітну тенденцію до "ствердіння" наявних у її складі шиплячих приголосних, опісля через проміжну форму шерет еволюціонувала у напрямку дальшого твердіння шумового компонента, так як це спостерігалося і в інших аналогічних ситуаціях, наприклад, у загальномовному терміні шерсть, похідному від давньоруського сересть – серьсть, чи теж у діалектній російській назві серпа - черп. Наведені приклади дають підставу вважати, що саме внаслідок фонетичної еволюції із давнішої назви очерету - серет утворилася й відома усім східнослов'янським мовам стародавня форма назви тієї рослини - черет. Очевидно, саме така найархаїчніша форма очерету й послугувала для утворення назви зарослої очеретом річки Серет.
https://www.facebook.com/gorygljady/posts/1746564188895303/

В очереті на Сереті,
Заблудилась в очереті,
В очереті заблудилась,
Наблукалась, находилась.

Приспів:
Гей – я гоя, мамцю моя,  |
В очереті заблудилась.   |
Гей – я гоя, мамцю моя,  |
Наблукалась, находилась. | (2)

Стала думати, гадати, -
Де ж я буду ночувати,
Очерете, очерете, -
Де ж я буду ночувати.

Приспів.

Аж тут раптом під вербою,
Хтось заговорив з тобою,
А то хлопець з вудочками,
Бродить між очеретами.

Приспів.

Хлопець каже: "Не журися,
За вечерю ти берися,
Буду рибку я ловити,
А ти – юшечку варити."

Приспів.

Немає коментарів:

Дописати коментар