середа, 3 червня 2020 р.

Касперівський ландшафтний заказник

Ка́сперівський зака́зник — ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Заліщицького та Борщівського районів Тернопільської області.

Площа — 818 га. Створений відповідно до постанови РМ УРСР від 19 квітня 1977 № 198. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарствава, спілки пайовиків «Винятинська» і селянської спілки «Заповіт» Заліщицького району, Касперівської сільради, ТзОВ «Росинка», ВАТ «Тернопіль-обленерго».
Під охороною — унікальні природні комплекси в долині річки Серет із мальовничим водосховищем. Береги річки і водосховища високі, скелясті з вапняками оригінальних форм вивітрювання. Вздовж долини, у верхній частині схилу корінних берегів — виходи (відслонення) сарматських пісковиків і вапняків, часто у вигляді суцільної плити.
Рослинність представлена окремими лісовими масивами і ділянками степу. У лісовиї насадженнях переважають грабові масиви з домішками липиклена гостролистогодуба скельного. Підлісок утворюють ліщинаклен татарськийтереншипшина. Значну цінність мають рідкісні скельні та степові рослини: ковила волосиста і пірчастасон великийшиверекія подільська (види, занесені до Червоної книги України), горицвіт веснянийкизильник чорнопліднийпівники угорські, занесені до Переліку рідкісних, і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу на території Тернопільської області.
Трапляються видра річковаборсук звичайний, тварини, занесені до Червоної книги України, а також багато мисливських видів фауни: заєць сірийлисиця рудасарна європейська і тхір лісовийкуниця лісова й кам'янаондатра та інші.


Немає коментарів:

Дописати коментар