пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Генеза річки Серет: від витоків до Дністра

Генеза річки Серет: від витоків до Дністра

Сплав через тисячоліття

Плин цивілізацій ( плин – сер з індоєвропейського)

На хвилях Серету

 



Ріка Серет – одна з найбільших приток Дністра. Її довжина – 248 км. Протікає з півночі на південь (місцями напрямок південний схід). Своїми водами живить Залізці, Тернопіль, Теребовлю, Чортків. Охоплює 78 населених пунктів. В басейні річки живе майже шістсот тисяч людей.


Люди, джерела, місцевості і панорами, археологічні, історичні, природно-заповідні, туристичні об’єкти омивають води Серету. Ріка дає життя унікальній флорі і фауні та є на рівні з Дністром генетичним кодом, який формує менталітет Галичини і Західного Поділля.

Серет заслуговує на повноцінний багаторівневий  мультимедійний проект, який може супроводжуватися зйомками документальних фільмів, створення друкованої продукції у вигляді ілюстрованих брошур, карт, виставок, матеріалів фотопленерів та художніх виставок, артбуків. Краєзнавчих книг, туристичних маршрутів тощо.
Реалізація проекту дозволить візуалізувати значну частину Тернопільскої області, привернути увагу до об»єктів, котрі можуть бути використані у кіноіндустрії . В той же час відбуватиметься посилення просвітництва, допомога представникам ОТГ, що розміщені вздовж Серета, виховання любові до рідної природи та історії. Водночас  використовуватмуться  найсучасніші технології та пошук інноваційних моделей функціонування прибережних  територій.

Окрім того, проект «Плин цивілізацій/Генеза ріки Серет» у своїй популяризації може об’єднати різних за інтересами громадських діячів, організацій впливових людей, бізнес та органи місцевих рад. Подібним прикладом є громадський рух «Врятуй Дністер», який став міжнародним.
В ідеалі проект бачиться як успішна забрендована франшиза.


Передбачається, що проект матиме декілька  напрямів і хронологічно охопить час від 4 тисячоліття до нашої ери до сьогоднішніх днів. У проекті не зазначено створення документальних фільмів, сайту,  блогу, сторінки у фейсбуці).
Історичні складові проекту, де Серет визначається як важлива цивілізаційна річка / аналог Тігру, Нілу, Гангу, Янцзи, Місісіпі)

Цивілізаційні витоки. Історія
1. Біля населених пунктів вздовж Серету виявлені сотні археологічних пам'яток. Більшість з них стосується  пізнього палеоліту, трипільської, гава-голіградської, липицької, чернихівської, слов'янської, давньоруської культур,
Варто звернути, що за твердженням окремих істориків саме за середньокам'яної доби сформувалася нинішня річкова мережа Європи.
Відтак  чітко визначаються щонайменше три майбутніх продукти.
А) Карта (електронна чи друкована) «Пам»ятки трипільської культури вздовж Дністра. Тут наявніст Вертеби переважує все. Плюс це однозначно цікаво в Молдові та Румунії.
Б) Карта (електронна чи друкована) . Пам»ятки чернихівської культури. Серет – річка кордону між готами і слов»янами. Тема достатньо дискусійна, тому і надзвичайно цікава.
В) Карта – решту пам»яток, або ж,  після консультацій з археологами , карт може бути більше, скажімо по кожній культурі

2) Дохристиянський період (Основа Монастирок + окремі розкопки, плюс легенди та перекази)
3) Давньоруський період ( Микулин, + плюс дискусійні місця)
4) Серет – річка замків, фортець, міст та містечок, магдебургського права. Знайшов 18 згадок. Окреме розпрацювання.
5) Військові дії під час 1-ї світової війни. Карта дій. Плюс мемуари, спогади, ретро-фото.
6) Сучасність. Незалежність України. ОТГ

Література:
А) легенди та перекази (книга)
Б) вірші,  пісні, (Збір наявних плюс конкурси)
В) творчість літераторів, що народились і жили на березі Серету.(артбук)

Мистецтво.
А)віртуальна мистецька галерея
Б) художні пленери
В) Конкурси малютків

Фотографія.
А) віртуальний музей ретрофото
Б) колекція сучасних світлин( мистецких та любительских + конкурси)
В) фотопленери – зйомки тих самих місць про які є ретрофото та картини
Г) міжнародні фотопленери локацій

Архітектура, паркові ансамблі
Карти, фотозйомки локацій

Мова
Діалектна карта

Гідрологічні пам»ятки та заказники(екарта, фото)

Ботанічні пам»ятки (карта, фото)

Притоки Серету (захід на «чужі» території)

Визначні люди над Серетом.
Карта, артбук, меморіальні заходи , пошук спонсорів і учасників проекту.

Робочий варіант ( Євреї на Сереті /штетли – виключно для імпорту)

Туризм
Сплави
Пішохідні маршрути

Фестивалі

Посадка дерев+екоакції

Трітмент до документального фільму від Назарія Наджоги.
Робоча назва

Генеза річки Серет: від витоків до Дністра ( за темою містечка)



Заплави Серету багаті різноманіттям флори та фауни. Державою опікуються чотири природоохоронні території:

Серетський заказник,
Чистилівський орнітологічний заказник
Регіональний ландшафтний парк «Загребелля»
Касперівський ландшафтний заказник.

Окрім того, на берегах Серету відбувалися знаменні історичні події. Зокрема, Залізці – замок-острів, яким володів Константин Вишневецький – український шляхтич, організатор походу на Москву в 1604 році. Також тими берегами йшов фронт Першої світової.

Тернопіль та околиці. На високому правому березі Серету в селі Великий Глибочок є памятка природи місцевого значення «Відслонення сармату». Це територія колишнього кам’яного кар’єру, камінь з якого використовували при будівництві Тарнопільського замку, Катедри, костелу, мощення доріг міста, відбудовували Тернопіль після руйнації в Другу світову. Площа пам’ятки природи – 1,5 га.

На річці Серет в Тернополі завершується будівництво «Водної арени». Цей об’єкт може стати головною спорудою веслувального спорту в Україні. Вже цього року на «Водній арені» планується проведення одного з етапів Чемпіонату Європи з веслування.

Микулинці – замок,  пиво, мінеральні води, санаторій.

Теребовля та околиці – біля села Зеленче річка Гнізна впадає в Серет. За легендою, у І-шому тисячолітті н. е. тут був річковий порт Теребовлі, до якого причалювали невеликі кораблі  з крамом, які торгували по Дністру.

Зрештою, археологи виявили поблизу села давньоруське поселення. Нижче по течії Серету в селі Буданів теж виявлене ще одне поселення давньоруської культури. Під час археологічних пошуків знайдені римські монети ІІ ст. н. е. Наймасштабніші розкопки проводили польські археологи в 1890 році. Відтак, знайдені скарби під Будановим зберігаються в Краківському археологічному музеї.

Окрім того, в Буданові зберігається, поширена унікальна говірка Наддністрянського говору, яка дещо відмінна від діалекту галичан.  Власне, сам Буданів з ХV по XVIII століття був великим містом. Тут, на березі Серету, збудований замок, який облогою брали Богдан Хмельницький, а пізніше турки. Сама історія замку має сторінки від міцної фортеці крізь жіночий монастир до психіатричної лікарні в сьогоднішні дні.

Далі по течії Чортків. Тут по один берег Серету долина, по інший зі сторони села Горішня Вигнанка – каньйон. Чортків – туристичне місто з досить розвинутою інфраструктурою та різноманітними проектами туристичного напрямку.

Нижче Чорткова – державний заказник «Дача Галілея». Це найбільший штучно насаджений ліс в Україні. Період  засадження XV-XVI століття. Мета: створити додатковий природний захист потужному замку Лянцкоронських в Ягільниці. Ростуть дуби кількох видів, граб, липа, рідкісні дерева. Серед фауни трапляються тварини, віднесені до Червоної книги України, наприклад, сова-пугач.

Територія лісу «Дача Галілея» - 1856 га. Розташований у межах Росохацької, Заліссянської, Сосулівської, Улашківської, Заболотівської, Милівецької сільрад Чортківського району та Озерянської сільради Борщівського району Тернопільської області вздовж річки Серет.

Монастирок Борщівського району. Панорама Серету, яка розкривається зі Скельного монастиря, який колись був язичницьким святилищем, є туристичною меккою. Туди з’їжджаються велика кількість туристів.

Впадає Серет у Дністер поблизу Касперівці Заліщицького району. Касперівці в історичних хроніках відоме як місто Лутомірськ, яке належало родині Дуніним-Борковським, які були спадкоємцями Василя Дуніна-Борковського – полковника чернігівського. Його в містичних переказах охрестили «українським Дракулою». Існують історичні описи, що після смерті він ставав з могили та справляв у Чернігові ночами гучні бенкети, до поки вдова не охрестила міст, який лежав на шляху від кладовища до маєтку. Саме Дуніни-Борковські перехрестили Лутомірськ на Касперівці на честь засновника роду Каспера Дуніна-Борковського, полковника королівських військ Речі Посполитої.



Немає коментарів:

Дописати коментар