четвер, 4 червня 2020 р.

Архітектура, паркові ансамблі

Городок
Збереглися залишки палацу Борковського-Дуніна (XIXXX ст.).

Монастирок
  • Пам'ятка природи місцевого значення печера «Язичницька» (печера-храм дохристиянського часу, довжиною 28 м, пл. 50 м²), поблизу якої розташований язичницький жертовник.
Більче Золоте

До середини 19 століття в центрі села на пагорбі Башта були руїни середньовічного замку[12].
Мурована церква Святого Архангела Михаїла, яку побудували дідичі — князі Сапєги — у 1871 році. Її розписував 1912 року Модест Сосенко. У 1944 році під час німецького нападу церкву розбомбили, після цього 47 років не було ніяких Богослужінь. У 1990 році церкву було реставровано. Перше Богослужіння після реставрації відбулося в день святого Михаїла, яке служив священик Ю.Стеблина. У 2010 році було вироблено на передньому фоні церкви мозаїчну ікону святого Михаїла.
Давніша церква, з 1732 року, не збереглася.
1898 року споруджено каплицю.
1938 — дзвіницю на честь 20-річчя Західно-Української Народної Республіки.
Палац Сапіг, 1866, збудований коштом князя Адама Станіслава Сапіги (1828—1903),[13] найстаршого дорослого сина Леона Людвіка[8]
У місті Чорткові яскраво виражена центральна частина, де збереглися архітектурні та історичні пам'ятки. У центральній частині переважає, малоповерхова житлова забудова кінця ХІХ — початку ХХ століття з поодинокими вкрапленнями багатоповерхівок 1960-1970-х років. Пам'ятки архітектури мають історичну цінність, а фонова забудова центральної частини міста надає йому особливий колорит. На сьогодні у місті зберіглося багато пам'яток архітектури:

Фортифікаційні споруди[ред. | ред. код]

  • Чортківський замок (початок XVI ст.). У 2010 році чортківський замок увійшов до складу історико-архітектурного заповідника «Замки Тернопілля». З того часу в замку проводяться реставраційні роботи, при грамотному відновлені замку, він міг би збільшити кількість туристів та наповнення бюджету міста.

Будівлі[ред. | ред. код]

Палац Борковських (не зберігся)[ред. | ред. код]

У першій половині ХІХ століття в Чорткові, у місцевості Хомяківка[40], збудовано класичний палац, у якому кількадесят років мешкала сестра останнього власника Чорткова Гієроніма Садовського — Марія Борковська. У другій половині ХІХ століття палац було перебудовано та розширено у розмірах. Після смерті Марії Борковської палац придбав місцевий равин-чудотворець і частково перебудувавши його, влаштувавши там свою резиденцію, крім того, він упорядкував ще й чотириморговий парк. Під час першої світової війни палац Марії Борковської було сильно пошкоджено, парк знищено[41]. По війні руїни палацу Борковських були розібрані і у 1926 році на тому місці було збудовано стадіон[42]
Чортків необхідно деталіхзувати

У Буданові


  • У Долині
    Церква Архистратига Михаїла (ПЦУ, колишній Троїцький костел (1611—1634),[9] збудований на кошти Яна та Зоф'ї Ґольських у стилі ренесансу з елементами готики; стоїть на території замку, входив до системи його оборони; 1725 р., мурована),
    2 «фігури» (статуї) Матері Божої
    Північна частина замку із залишками круглої вежі та рештки оборонних укріплень.

    У Струсові збереглися старий парк із палацом XVIII ст., садиби-будинки Гірняків і Ситників-Сліпих (XIX ст.), млин (1911 р.).

У Микулинцях збереглися залишки замку і палац графів Реїв (кінець 18 століття, перебудовано 19 ст.). Є костел святої Трійці (1779, архітектор Авґуст Фридерик Мошинський), дві церкви святої Трійці (1902, кам'яна і 2000, кам'яна), капличка (1999, мурована), «фігура» захисникові від пожеж святому Флоріану (1797).


Дерев"яна церква в Орихівчику  споруджена у 1775 р.[7]
Чистопади Є церкви: святого Архангела Михайла (1701, дерев.)

Залізці - зробити окремий матеріал

Ренів Є церква Преображення Господнього (1899, реконстр.), костел (1938), «фігура» Ангела-Хоронителя (2002), 4 «фіґури» Матері Божої.

У селі Плотича  є пам'ятка природи — Плотицький парк. Замок-палац споруджений родиною Коритовськими в 1720 році. На початку XIX століття Францішек Коритовський перебудував палац. Перебудований у класичній манері, симетричний та прямокутний у плані, з парадної фасадної частини має два поверхи. На фронтоні, що спирається на чотири колони, знаходився герб родини Коритовських — Мора (пол. Mora). З тильної сторони палац має три поверхи. По боках палацу прибудовані бокові фронтони з колонами. Перший поверх, з фронту, слугував житлом господарям, там же знаходилася і бальна зала. Другий поверх призначався для гостей. Цокольний поверх займали господарські приміщення. В XIX столітті Коритовськими, навколо палацу, на площі десяти гектарів був закладений великий парк.

У селі Буцнів пам"ятка  архітектури національного значення:
Територія сучасної дільничної лікарні - це колишній маєток пані Марії Зелінської (1898р.). Вона заклала чудовий Англійський парк в Мишковичах . Їй з Англії привезли чудові саджанці різних порід.







Немає коментарів:

Дописати коментар