четвер, 4 червня 2020 р.

Посади дерево. Гідрологічні заказники


Екологічна акція «Посади дерево» в околицях сіл Вербівчик та Орихівчик Бродівського району Львівщини
https://web.archive.org/web/20170410052731/http://park-podillya.com.ua/ekolohichna-aktsiya-posady-derevo-v-okolytsyah-sil-verbivchyk-ta-oryhivchyk-brodivskoho-rajonu-lvivschyny

У Ратищах

Залозецьке джерело — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташоване нижче від дамби ставу біля колишнього кафе «Рибалка». Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільскої обласної ради від 26. 12. 1983 № 496. Перебуває у віданні Залозецької селищної ради. Площа — 0,01 га. Під охороною — джерело питної води, цінне у науково-пізнавальному, оздоровчому та естетичному значеннях.

Біля села Плотича проходить південна межа гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський». Він охоплює територію заболоченої заплави річки Серет (від села Плотича Тернопільського району до села Кобзарівка Зборівського району) і заплави річки Лопушанка (від села Городище до села Носівці Зборівського району).

Біля села Великий Глибочок розміщені:


У селищі Велика Березовиця на вул. Зеленій, за 100 м на схід від колії є гідрологічна пам'ятка природи Джерело Пресвятої Трійці.
У селі  Миролюбівка є гідрологічні пам'ятки природи місцевого значення — Миролюбівське джерело та озеро Безодня.


В Острові є гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення «Острівське джерело», розташоване неподалік річки Серет. Вода у джерелі є однією із найчистіших у Тернопільській області і містить багато іонів срібла.

Поблизу села в лісовому урочищі «Мишковицька дача» Микулинецького лісництва у кварталі 25 виділі 7 зростають 8 дерев дуба звичайного, що оголошені ботанічною пам'яткою природи місцевого значення.

Микулинецькі буки — вікові дерева, ботанічна пам'ятка природи місцевого значення.

У селищі  Микулинці є джерела лікувальних мінеральних вод.[5]

Ботанічні пам'ятки природи місцевого значення Сосна австрійська та Теребовлянська бучина №1.

На південній околиці села Семенів розташована ботанічна пам'ятка природи місцевого значення «На могилі».


У Зеленчому Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення «Зеленчанська ділянка».
На території села Довге  є так звана довгівська липа — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення.
  • Загальнозоологічна пам'ятка природи місцевого значення в Буданові «Резерват змій».

В урочищі Білобожівка біля села Біла Чортківського району є лісовий заказник місцевого значення «Резерват клонів дуба звичайного» (30 га).
На південно-західній околиці Білої, на круто-схильній ділянці долини р. Серет (місцевість Скалки) — найбільший у районі ареал горицвіту весняного.


Угринь
На східній околиці села Росохач , лівому березі р. Серет в урочищі «Лан» є джерело підземних вод.
  • «Звіринець Білецький» (309 га) — ботанічний заказник місцевого значення, місце проживання, відтворення та відновлення чисельності мислив- ських видів фауни.
  • «Білавина»– лісове урочище. До 1939 р. тут був лісовий будинок ґрафа Лянцкоронського, у радянські часи — розміщувався дитячий піонерський табір.

  • Улашківці
  • «Дача Галілея» — лісовий заказник загальнодержавного значення, розташований поблизу села.
  • Улашківська печера  (0,10 га) — карстова печера, утворена внаслідок вимивання породи у верхньотортонських (неоген) гіпсах (протяжність лабіринтів — 94 м) і «Бугри» (11 м).

Стінка Улашківська,


На території села Заболотівка  частково розташована пам’ятка природи — державний заказник «Дача Галілея».

У Більче-Золотому є пам'ятка садового мистецтва державного значення — Більче-Золотецький ландшафтний парк. На околицях села — унікальна геологічна та археологічна пам'ятка — печера Вертеба.

Голігради

Лисичники
Поблизу села на правому схилі долини річки Серет відшаровані стовпоподібні скелі «Сеноманські богатирі». Є печери Кошова та Лиличка.
Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення Лисичниківські липи.

Городок
Між селами Городок та Зозулинці розташована ботанічна пам'ятка природи місцевого значення Стінка «Городок-Костільники».














Немає коментарів:

Дописати коментар