середа, 3 червня 2020 р.

Лисівці

Лисівці́ — село Заліщицького району Тернопільської області. Розташоване на правому березі річки Серет, на півночі району. Центр сільради.
Населення — 1943 особи (2001).

Історія[ред. | ред. код]

Поблизу Лисівців виявлено археологічні пам'ятки трипільської та давньоруської культур. Перша писемна згадка — 1418.
Згідно поборового реєстру Подільського воєводства 1565—1566 років власником села був шляхтич Микола Язловецький-Монастирський, у селі була православна церква.[1]
Діяли «Просвіта»«Луг»«Сільський господар» та інші товариства.

Пам'ятки[ред. | ред. код]


Пам'ятник Іванові Франку
Є церква Покрови Пресвятої Діви Марії (1911, кам'яна; збережена ікона Покрови Пречистої Діви Марії 17 ст.), капличка з «фігурою» Матері Божої з рельєфами св. Іоана й Антонія (1990), руїни костьолу (1887).
На околиці Лисівців споруджено 2 братські могили воїнів РА, які загинули в боях за село під час німецько-радянської війни (1966). У селі похований радянський воїн Василь Петрович Клименко, який 11 квітня 1944 р. загинув у боротьбі проти гітлерівців за визволення села. На могилі встановлений пам'ятник — прямокутний обеліск, у нижній частині якого меморіальна дошка у вигляді прапора. На ній напис. Вище — фото воїна[2].
Також є пам'ятники полеглим ІІ світовій війні воїнам-односельцям та І. Франку (обидва — 1967), могила поручника УГА К. Утриска, встановлено пам'ятні хрести на честь скасування панщини (відновлено 1992), від природних стихій (1929), насипана символічна могила УСС (1991).

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

Діють загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, Будинок культури, бібліотека, ФАП, відділення зв'язку, краєзнавчий музей, торговельні заклади.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

Проживали, перебували[ред. | ред. код]

Лисівці 

Немає коментарів:

Дописати коментар